VISER VICTORIA HOTELLS HISTORIE

Daglig leder Anneriek Barree ved Victoria Hotell har siden hun tok over driften samlet til seg bilder, gjenstander og informasjon om hotellet. 
 

 

På veggen ved resepsjonen finnes blant annet opptrykk av en skisse som Munch har tegnet på hotellets papir, og trykk av et portrett som Christian Krogh har malt på hotellet. Det heter seg at Krogh ble rodd inn til Victoria Hotell hver dag, for å nyte sine glass med rødvin i hotellets have. Der var også Munch ofte, og andre kunstnere, som utvekslet ideer med hverandre. Da Munch først kom til Kragerø, bodde han på Victoria Hotell før han fikk ordnet seg eget husvære.

 

Jubileum hele året
Den lille utstillingen som viser Victoria Hotells historie er åpen for alle hele tiden.  Jubileumsdagen 12. juli 2016 er på en tid Kragerø er fullstappet, så denne hektiske sommerdagen blir omtrent som vanlig på hotellet. Barree mener det er viktig at hele året tas i bruk til byjubileet. 
- Vi markedsfører til utenlandske turoperatører at Kragerø har jubileum i 2016, sier hun, og hun håper at så mange som mulig finner anledning til å markedsføre Kragerø gjennom hele året.

 

Tar imot gjenstander
Til jubileumsåret 2016 blir nye gjenstander å finne i utstillingen på hotellet, blant annet nøkkelring fra 70-tallet, kleshenger fra samme periode, ubrukte fliser, tallerken fra begynnelsen av 1900-tallet, fyrstikkeske, gamle flasker med etiketter, lampe og bonevoks. Barree får også stadig postkort med gamle bilder av hotellet, noe hun setter stor pris på. Har noen gamle bilder av Victoria Hotell eller gjenstander derfra vil Anneriek Barree gjerne låne disse til utstilling.
- Bildene kan vi ta kopi av, og gjenstandene passer vi godt på, sier Barree.

 

Hotellet eldre enn antatt
Det var et fotografi fra Kong Oscar IIs Kragerøbesøk i 1891, som først gjorde Barree oppmerksom på at hotellet ikke var bygget i 1911, slik det sto i informasjonsbrosjyrene en tid tilbake. For på fotografiet fra 1891 sto bygningen som i dag er Victoria Hotell. På et maleri fra 1865 fantes også bygget. Huset som har blitt til Victoria Hotell, ble oppført av skipsreder konsul L. Larsen som bolighus ca. 1864. Med utstillingen på hotellet er en fyldig perm med informasjon, som alle interesserte kan lese i for å tilegne seg mer kunnskap om hotellets historie.   
- Jeg opplever at nordmenn er glade i sin historie, og stolte av historien sin. De virker mer interessert i historie enn det man er i Nederland der jeg kommer fra, sier Barree.

 

Mangfoldig historie
Hotellets historie er blant annet fortellingen om tyskerne som brukte hotellet under andre verdenskrig. Det er historien om den blinde gatemusikanten som ble funnet på hotellrommet lesende på en bok med en stor samling penger på bordet foran seg. Det er fortellingen om Onkel Sam, som ble rik ved å grave gull i Klondike, og som etter sigende kjøpte hele hotellet i sin tid. Det er også faktahistorien om moderniseringer og ombygginger av ett av Kragerøs største trehus. Den mest synlige ombyggingen foregikk etter 2. verdenskrig, da hotellet mistet sitt sveitservilla-særpreg. På innsiden er også hotellet bygget om flere ganger, og planløsningen er nå helt annerledes enn slik bygget var da det ble satt opp som bolig for skipsreder konsul L. Larsen. I dag er det hotelldrift, med 33 hotellrom fra suite til enkeltrom på hotellet.